Erotilanteessa vanhempien täytyy sopia lapsen asumisesta sekä tapaamisista muualla asuvan vanhemman kanssa. Kirjallisia sopimuksia ei ole pakko tehdä, mikäli vanhemmat pystyvät sovussa asioista sopimaan. Tarpeen vaatiessa vanhemmat voivat tehdä yhteisiä lapsia koskevat sopimukset lastenvalvojan luona. Käynti lastenvalvojalla ja siellä laaditut sopimukset ovat vanhemmilla maksuttomia. Vahvistetut sopimukset ovat täytäntöön pantavia, ja ne voivat olla toistaiseksi voimassa olevia tai määräaikaisia.
Tapaamiseen valmistautuminen
Yleensä lastenvalvoja määräytyy lapsen kotikunnan mukaan. Etävanhempi voi kuitenkin tahtoessaan varata ajan oman kotikuntansa lastenvalvojalle.
Tapaamiseen lastenvalvojan kanssa on syytä valmistautua huolellisesti. On hyvä miettiä etukäteen, millaista sisältöä sopimuksiin itse toivoo. Lastenvalvojan luokse on myös otettava mukaan tositteet omista tuloista ja menoista. Näihin tositteisiin luetaan muun muassa jo voimassa oleva elatussopimus, viimeisin verotuspäätös, selvitys edellisen ja kuluvan vuoden palkkatuloista, päätös ja maksuilmoitus sosiaalietuuksista, sekä tositteet muista mahdollisista tuloista. Mukaan on otettava myös tositteet asumiskustannuksista, tositteet lapsen harrastuksiin ja päivähoitoon liittyvistä maksuista, selvitys työmatkakulusta sekä selvitykset mahdollisesta opiskelusta, sen kestosta sekä opintotuesta ja opintolainasta.
Elatusavun määräytymisestä säädetään lapsen elatuksesta annetussa laissa. Lisäksi oikeusministeriön ohjeessa (julkaisu 2007:2) ohjeistetaan ensin selvittämään lapsen kuukausittainen elatuksen tarve, minkä jälkeen selvitetään vanhempien elatuskyvyt. Vanhempien elatuskykyjä verrataan toisiinsa. Elatusapulain mukaan molemmat vanhemmat vastaavat lapsen elatuksesta oman kykynsä mukaan. Vanhemmilla voi olla hyvin erilaiset elatuskyvyt, joten kulujen tasajakoa ei automaattisesti nähdä reiluna ratkaisuna. Näin ollen vuoroasumistilanteessakin elatusapua täytyy mahdollisesti maksaa.
Ennen lastenvalvojan tapaamista kannattaa käytännön vinkkejä varten soittaa vielä Elatusvelvollisten Liiton neuvontapuhelimeen (050 514 6896).
Sopimukset
Lastenvalvojan luona neuvotellaan yleensä neljästä
sopimuksesta. Ensimmäiset koskevat sopimuksia lapsen asumisesta sekä sopimusta
lapsen huollosta. Kolmas sopimus koskee elatusapua. Se on rahamäärä, jonka tapaava
vanhempi maksaa kuukausittain lähivanhemmalle.
Neljäs sopimus koskee etävanhemman tapaamisoikeutta, eli milloin ja missä hän
tapaa lapsiaan.
Lastenvalvoja ei ole sopimuksien osapuoli. Hänen tehtävään on sovitella ja neuvotella vanhempien kanssa, sekä vahvistaa sopimukset. Lastenvalvojan velvollisuus on kuulla molempia vanhempia ennen sopimuksen laatimista. Sellaista sopimusta, johon toinen vanhempi ei ole suostuvainen, ei voida lastenvalvojan toimesta vahvistaa.
Jos sopimusta ei synny
Suurin osa sopimuksista saadaan suhteellisen riidattomasti tehtyä lastenvalvojan luona.
Lasta koskeva sopimus on syytä lukea tarkoin läpi, ennen kuin siihen laittaa oman nimensä. Sopimuksiin, jotka eivät ole lapsen edun mukaisia, ei saa suostua. Jo allekirjoitettua sopimusta voi olla hyvin vaikea lähteä enää muuttamaan. Meidän neuvomme on, että kiität ehdotuksesta ja pyydät koko laskelman kotiin mukaasi tarkistamista varten. Sama tarkistamisen mahdollisuus on myös lähivanhemmalla. Laskelman vähennykset ovat tulkinnanvaraisia, joten seuraavaksi kannattaa soittaa esimerkiksi Elatusvelvollisten Liiton neuvontapuhelimeen (050 514 6896).
Lähteet:
Helsingin kaupunki
https://www.hel.fi/sote/toimipisteet-fi/aakkosittain/perho/lastenvalvojat/kysymykset2/