Elatusvelvollisten Liitto ry:n jäsenkirje 2/2020

Hyvä järjestömme jäsen,

Poikkeuksellinen kesä on takana ja syksy alkanut, mutta korona-aika on täällä yhä. Edelleen putsaamme käsiä tunnollisesti ja ylläpidämme turvavälejä. Tapahtumien peruminen tuntuu enemmän säännöltä kuin poikkeukselta. Poikkeusoloista on tullut arkea, ja onhan arjen taas jatkuttava kaikesta huolimatta.

Korona vaikuttaa meihin kaikkiin, samoin mutta myös eri tavoin. Elatusvelvollisten Liiton jäsenistöön korona vaikutti erityisesti lasten asioiden kautta. Meille tulleista yhteydenotoista moni onkin liittynyt koronaan ja lasten tapaamisten toteutumiseen. Viruksen vaikutus lapsiin ja vanhempiin on ollut merkittävä, ja meillekin tulleet yhteydenotot edustavat vain pientä osaa vanhemmista Suomessa. Tapaamisia on jäänyt toteutumatta, ja taustalla on ollut aitoa pelkoa koronan leviämisestä, mutta myös viruksen käyttämistä tekosyynä estää tapaamisia.

Lapsella on kuitenkin lähtökohtaisesti oikeus pitää poikkeusoloissakin yhteyttä molempiin vanhempiinsa. Koronaan liittyviä tapauksia on käsitelty niin sosiaalitoimissa kuin tuomioistuimissakin lapsen tapaamisia koskevissa jutuissa.

Onko sinulla sanottavaa asiasta? Haluaisitko kirjoittaa lehteemme ja saada näkyvyyttä yhteiselle asialle? Otamme jäseniltämme vastaan kirjoituksia, jotka voi lähettää toimiston sähköpostiosoitteeseen toiminnanjohtaja@elatusvelvolliset.fi.

Toiminta ja tapahtumat

Keväällä ja kesällä korona rajoitti tapahtumien järjestämistä. Rajoituksia on edelleen, mutta normaaleja tapahtumia järjestetään taas mahdollisuuksien mukaan. Kesällä Helsingin Seudun Elatusvelvolliset ry ja Keski-Suomen Elatusvelvolliset ry järjestivätkin jokakesäiset huvipuistoretkensä.

Syksyn aikana on tulossa seminaari ja keskustelutilaisuus 1.12.2019 uudistuneesta lapsenhuoltolaista. Helsingin Seudun Elatusvelvolliset ry:n yhdessä Elatusvelvollisten Liitto ry:n kanssa järjestämän tilaisuuden tarkoituksena on kouluttaa, neuvoa ja opastaa kysymyksissä liittyen uudistettuun lakiin lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta (HE 88/2018). Lisäksi tilaisuudessa keskustellaan siitä, millä tavoin uudistettu laki on huomioitu käräjäoikeuden ja sosiaalitoimien työssä ja päätöksissä. Paikalla alustamassa ovat Elatusvelvollisten Liitto ry:n pj. ja lakitoimisto Orasmus Oy:n tj. Ahti Hurmalainen sekä asianajaja Janne Kangas Asianajotoimisto Nordica Oy:stä. Ilmoitamme tapahtumasta lähempänä vielä lisää!

Muita alueyhdistysten tapahtumia järjestetään myös mahdollisuuksien mukaan, ja jäsenistölle niistä ilmoitetaan ajankohtaisesti.

Elatusvelvollisten Liiton syyskokous pidetään lauantaina 10.10.2020 Helsingissä. Syyskokouksessa valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. Kokouksessa päätetään muista tärkeistä liiton asioista, kuten seuraavaksi lähetettävästä lakimuutosehdotuksesta. Lakiesitys koskee epäkohtia elatustukilaissa sekä laissa lapsen elatuksesta.

Lapsiperheen ero-opas

Kesällä Elatusvelvollisten Liitto julkaisi Lapsiperheen ero-oppaan, joka lähti jäsenlehden mukana kaikille liiton jäsenille. Ero-oppaita voi myös tilata toimistoltamme. Opas on kattava tietopaketti, joka tarjoaa vanhemmille neuvoja lapsen huoltoon, elatukseen ja tapaamisiin liittyvissä asioissa. Saimme oppaasta paljon hyvää palautetta niin yksityishenkilöiltä kuin muiltakin tahoilta. Toivomme, että oppaasta on hyötyä myös sinulle ja läheisillesi.

Mukana vaikuttamassa

Elatusvelvollisten Liitto jatkaa vaikuttamistaan Tasa-arvoasiain neuvottelukunnassa TANEssa. Meitä edustaa TANEn Sukupuoli, talous ja valta -jaostossa vuosina 2019-2023 puheenjohtajamme Ahti Hurmalainen sekä hallituksen jäsen Kari Immonen. Lisäksi Ahti Hurmalainen on mukana TANEn sosiaaliturvauudistusta käsittelevässä työryhmässä varapuheenjohtajana.

Tiedotus

Olemme lisänneet Elatusvelvollisten Liitossa sähköisen viestinnän osuutta tiedotuksessa. Sähköinen jäsenkirjeemme lähtee 3-4 kertaa vuodessa niille jäsenille, jotka ovat ilmoittaneet toimistollemme sähköpostiosoitteensa. Toiminnastamme tiedotetaan myös verkkosivullamme (www.elatusvelvolliset.fi) sekä Facebook- ja Twitter-sivuillamme. Instagramistakin meidät löytää, joten käyhän seuraamassa.

Facebookissa liitolla on myös vertaistukiryhmä, jossa elatusvelvolliset ja heidän läheisensä voivat keskustella, vaihtaa kokemuksia ja jakaa tietoa elatusvelvollisten asioihin liittyen. Ryhmä löytyy nimellä ”Elatusvelvollisten vertaistukiryhmä”.

Mukavaa syksyn jatkoa!

Elatusvelvollisten Liitto ry