Vuokranantajan vastuu

Asuntosijoittaminen ja vuokraamisen uhkatekijät

Vakuutusyhtiöt kehottavat vuokranantajia aina velvoittamaan vuokralaisiaan ottamaan kotivakuutuksen, mutta sen valvominen onkin sitten toinen juttu. Vuokranantajan kannattaakin vakuuttaa itse huoneiston kiinteä sekä asunnossa oleva oma vuokranantajan omaisuus.

Vuokralaisen oma kotivakuutus kattaa hänen irtaimistonsa.  Yleisesti ottaen vuokranantajat eivät ole tietoisia siitä, ettei vuokralaista voida velvoittaa käyttämään omaa vakuutustaan vuokranantajan irtaimiston vahinkojen korvaukseen, vaikka vahinko olisikin vuokralaisen aiheuttama.

Tahallinen vahingonteko on nykyisin yleistynyt ja niitä vakuutukset eivät yleensä korvaa. Vakuutusyhtiöissä tällaisia tapauksia tulee vastaan enenevässä määrin. Vuokralaisen aiheuttama täystuho on vuokranantajan suurin riski, koska ne usein jäävät omistajan eli vuokranantajan vastuulle. Jotkin vakuutusyhtiöt ovat alkaneet tarjoamaan vakuutusturvaa myös tahallisille vahingoille.

Monet vuokranantajat eivät tiedä, että kotivakuutus ei korvaa sijoitusasunnosta riidoista johtuvia asiamiesten palkkioita ja oikeudenkäyntikuluja. Näihin voi varautua ottamalla sijoitusasunnolle oma oikeusturvavakuutus.

Joten putkiremontit eivät ole se ainoa asuntosijoittajan riski, vaan muitakin löytyy. Korostetusti voidaan sanoa, että asuntosijoittajan suurimmat riskit ovat nykyisin; tahallinen vahingonteko, putkiremontit ja muut korjaukset, yhtiövastikkeen rajut korotukset, korkotason nousu ja asunnon hinnan lasku. Tällöin pankki saattaa velvoittaa toimittamaan lisää vakuuksia.

Kesäisin terveisin

Ahti Hurmalainen

Puheenjohtaja