Isänpäivästä virallinen liputuspäivä

Elatusvelvollisten Liitto ry ja muutkin tahot ovat vaatinet isänpäivän liputusta ja sen myötä samanarvoista kohtelua kummallekin vanhemmalle liputuspäivän osalta.

Nyt vihdoin viimein valtioneuvosto hyväksyi 14.3.2019 liputusasetukseen muutoksen, joka teki isänpäivästä virallisen liputuspäivän. Isänpäivää vietetään joka marraskuun 2. sunnuntaina. Tänä vuonna se on 10.11.

Aikaisemmin isänpäivä oli vain vakiintuneiden tapojen mukaisesti kalenteriin merkitty liputuspäivä. Virallinen liputuspäivän asema samansisältöisenä kuin äitienpäivän liputus siltä kuitenkin puuttui. Perusteluina päättäjät ja poliitikot väittivät totuudenvastaisesti sen tuovan lisää byrokratiaa.

Isänpäivän asemaa liputuspäivänä on pidetty vähäisempänä kuin äitienpäivän (12.5 eli toukokuun 2. sunnuntai), joka on ja on ollut virallinen liputuspäivä jo pitkään. Näin liputuskäytäntöjen ero on poistunut.

Liputusasetusta on muutettu vain kerran aikaisemmin. Vuonna 1996 asetukseen päivitettiin uudet vaalipiirit. Tämä on tältäkin osin historiallinen päätös ja muutos.

On hienoa ja tasa-arvoista kun isät ja äidit ovat vihdoinkin tasa-arvoisessa asemassa ja samalla viivalla liputuksen osalta. Paljon on kuitenkin vielä tehtävää, että saadaan molemmat vanhemmat tasa-arvoiseen asemaan muissakin lapsiin ja perheisiin liittyvissä asioissa.

Nostakaamme kaikki isät ja äidit liput salkoon äitienpäivänä 12.5 ja isänpäivänä 10.11.

ONNEA KAIKILLE ÄIDEILLE JO ETUKÄTEEN 12.5. JOHDOSTA!

Keväisin terveisin

ELATUSVELVOLLISTEN LIITTO RY

Ahti Hurmalainen
Puheenjohtaja