Opintotuki uusperheissä

Koulut ovat alkaneet ja monissa, erityisesti uusperheissä, mietitään miten rahoittaa lasten koulutuksesta aiheutuvat kustannukset. 17-vuotiaille ja toisen asteen opiskelijoiden vanhemmille tämä on usein tärkeä kysymys – erityisesti jos kyseessä on vielä uusperhe ja jälkikasvu on täyttänyt 17-vuotta, jolloin ei saa enää lapsilisiä.

Jos olet alle 17-vuotias, et voi saada opintorahaa, koska sinulle maksetaan lapsilisää. Asuessasi vanhempien luona et saa myöskään opintolainaa etkä asumislisää. Jos olet 17-vuotias ja asut itsenäisesti opiskelupaikkakunnalla tai vanhempiesi luona saat korotettua opintorahaa ja perusmääräistä opintolainaa. Edellyttäen, että vanhempien tulot jäävät 39 000 € tai alle. Yli 61 000 € vanhempien tuloilla ei nuorelle myönnetä lainkaan opintotukea.

Opintotukeen vaikuttavat biologisten vanhempien ja adoptiovanhempien tulot. Jos vanhemmat ovat eronneet tai asuvat pysyvästi erillään, huomioi KELA sen vanhemman tulot, jonka luona asut tai asuit viimeksi. Jos olet viimeksi asunut molempien vanhempien luona, huomioi KELA kummankin vanhemman tulot.

Kun alle 18-vuotias opiskelija asuu toisen vanhemman ja tämän uuden aviopuolison luona huomioidaan myös tämän uuden aviopuolison tulot määritellessä opintotukea. Vanhemman uuden avopuolison tulot eivät vaikuta opintotukeen.

Kesäisin terveisin

Ahti Hurmalainen

Puheenjohtaja